Historier från tidigare ordföranden samt medlemmar

Några minnen från Kenneth Lundgrens tid som ordförande 1994-1997.

I början av 1990-talet träffades avtal mellan Alexander Oxenstierna och RosGK om övertagande skötsel och finansiering av hela verksamheten.

Några år tidigare hade golfspelet vuxit i hela Sverige och familjen Oxenstierna hade byggt ut Roslagens golfklubb med en ny 9-hålsbana, som idag är en del av 12-hålsbanan.

Styrelsen hanterade en extra stor omsättning av medlemmar p.g.a. ständigt nytillkomna golfklubbar i närområdet. Bland annat tillkom klubbar så som Burvik, Hallstavik, Sundsta, Lisinge mfl. I Sverige var det ca: 3 % medlemsomsättning i klubbarna medan RosGK hade 6 %.

Den goda tillströmningen av nya medlemmar medförde en upplevd trängsel på banorna. Tidvis var det mestadels fyrbollar inbokade var 8 minut och tävlingar varje helg. Allt sköttes manuellt utan datorsystem!

Under dess år etablerades en ny maskinhall, d.v.s. nuvarande Sved. Anläggande av fairwaybevattning var en långdragen process som krävde en vattendom. Restaurangen iordningsställde med ombyggnad av köket. Banskötsel och kansli organiserades för att hantera den växande klubben. En viktig del för kansliet var klubbens dåvarande finansieringssystem med medlemslån.

Några tilldragelser som Kenneth minns är:

  • När en av våra medlemmar lyckades med konststycket att ordna ett event med hela den dåvarande svenska proffseliten på Ros GK. Yrkesspelarna gick ut i bollar med en roslagsmedlem i varje boll. Allt TV-sändes i dåvarande kanal TV-Nordic.
  • En annan minnesvärd återkommande händelse var besöket av ett stort antal japanska spelare. Japanske ambassadören var med och den japanska flaggan vajade för vinden.
  • När familjen Alexander Oxenstierna anlade en ny 9-hålsbana, det som blev ”Akademiska”. Senare kom ju dessa 2 banor att kombineras till ”Roslagsakademikern”.

Några händelser från Ulf Ströms tid som ordförande.

Ulf minns tillträdet som speciellt då han gick in som ordförande i samband med en brand i restaurangens kök, lite turbulens och att en ny styrelse med kort varsel tillsattes. En anekdot i sammanhanget var att entreprenören som byggde om köket och aldrig hade hållit i en golfklubba, idag är en av våra bättre seniorer; Björn Arnell!

Utöver ordförandeskapet jobbade Ulf även på banan med klippning vilket var mycket nyttigt. Ett minne som Ulf har är från en onsdag morgon vi 06-tiden då Lasse Norblad och Ulf kom upp till femte hålet och trodde de såg i syne – dalen/fairway såg ut som ett nyplöjt potatisland; vildsvinen hade gjort entré!!! Beslut togs då att stängsla in banorna med elstängsel.

Vid denna tid var golfboomen i huvudsak över vilket fick till följd att många sommargäster som hade stått i kö på klubbar i Stockholm nu fick chansen att byta. Klubben påverkades en del då vi tappade ett antal medlemmar. Dock klarade sig vår klubb bättre än andra närliggande och många medlemmar återvände glädjande nog till vår klubb kommande år.

Stora frågor för styrelsen dessa år var inrättande av spelrätterna samt att få ner kostnaden för arrendet.

Göran Bryntesson var ordförande 2010-2014

Kjell Gustavsson var ordförande 2014-2020.

Kjell och Göran jobbade under många år ihop i styrelsen och har tillsammans varit delaktiga i mycket av arbetet och den utvecklingen som gjorts på klubben.

Under hela perioden hade klubben 1300-1400 medlemmar.

Styrelsen arbetade redan då hårt med målet att alla medlemmar skulle trivas och att vi skulle skapa förutsättningar för bra golfspel. Banan hölls i ett gott skick och en viktig del som gjordes var dränering av banorna. Som ett kvitto genomfördes under två år SGF:s H55 tävlingar med Sveriges bästa spelare i sin åldersklass och de var mycket imponerade av hela arrangemanget och banans kvalitet.

Under dessa år var ekonomin en mycket viktig fråga. Samarbetet med Alexander Oxenstierna blev allt bättre med åren. Under åren ökade även sponsorintäkterna till styrelsens glädje! För att öka medlemsantalet arbetades det idogt för att hitta mervärden. Att gå med i GK Plus var en viktig del som troligen idag fortsatt är ett mervärde för våra medlemmar. Under den tiden pratades det mycket om 12-hålsbanor i Sverige och att detta kanske var framtiden för golfklubbarna. Styrelsen undersökte möjligheterna och ganska snabbt fick vi till det som idag är vår 12-håls bana.

En annan viktig del i klubben som startades redan 2009 är det fortfarande aktiva ”Torsdagsarbetet”. De som hade möjlighet att hjälpa klubben med arbete på klubben och runt banorna engagerades.  Ombyggnationer av omklädningsrum, uthyrningsrum och flera andra arbeten som behövde genomföras har torsdagsarbetet bidragit med, vilket har inneburit lägre kostnader för underhåll.

2014 firade klubben 50 år och jubileumsvecka med många aktiviteter som en 4-manna scramble med cirka 240 deltagare!

2019 påbörjades arbetet med Vision 50/50, en satsning på klubbutveckling genom Svenska golfförbundets försorg. Syftet var att skapa en inkluderande och jämställd golfklubb såväl på bana och klubbhus som i styrelserummet.

Under åren 2001-2005 var Herman Johnell ordförande.

Viktigast var skötseln och utvecklingen av banan i en trång ekonomi. Vi anställde en synnerligen kompetent greenkeeper – Pehr Werngren – och installerade ett bevattningssystem.

Herman var även initiativtagare till den ska Höghandicaprundan. Hcp- och utbildningskommittén ordnade tre träffar med nybörjare och faddrar där nybörjarna skulle få tillfälle att bli bättre genom att spela ronder under tävlingsliknande förhållanden och lära sig olika spelformer. Det blev ett lyckat koncept som fortsatte locka deltagare flera torsdagskvällar framöver.

Från Erik Gewers

Ett minne från golfbanan var när Hasse Dahlqvist räddade och tog hem en liten harunge som var angripen av myror. Efter omsorg och vård lyckades Hasse kunna återplacera haren i naturen

Ett annat minne som mer rör ett av målen med golf att få i bollen på så få slag som möjligt i hålet. För Hans Holve gällde aldrig det målet. Hans mål var att gå 18 hål på 2 -2.5 timme. Antal slag var inte så kinkigt

Lars Gewers och Lennart Öhnfeldt spelade 18 hål med två klubbor på Ros Gk på 79 slag på under en timme

Minns även dom långa sommarloven när vi juniorer formligen bodde på golfbanan

Vi spelade treknack och stimee på puttinggreenen, själv jobbade jag en hel del på rangen och slog in bollar till 50 skylten och plockade upp bollarna med wedgen till hinkar. På så vis finansierades nödvändiga chokladkakor.

Minns ett års maratongolf när jag låg 5 slag efter han som ledde inför sista 4 de varvet. På hål 6 slår jag tre our of bounds i rad och ligger återigen många slag efter ledaren.  I det läget får jag rådet av han som leder att spela försiktigt istället . Jag lyssnar men fortsätter slå bort två bollar till på 6 ans utslag. Den känslan var inget kul.,,

Var vi juniorer inte nöjda med spelet när vi tränade, kanske en trippelbogey på 2 dra hålet då gick vi tillbaka på hål 1 och började om- ingen trängsel på den tiden . Sällan var det mer än 1-2 bollar i bollrännan så det var på 1970 talet lätt att komma ut igen på hål 1